Bild

Utvärderingen av kommunens barnvänlighet sker med en kartläggning av nuläget

Barnvänlig kommun-utvecklingsarbetet baserar sig på en kartläggning av nuläget, med vilken man utvärderar nuläget vad gäller tillgodoseendet av barnets rättigheter i kommunen. I det här avsnittet får ni anvisningar för att utföra en kartläggning av nuläget i olika skeden av utvecklingsarbetet.

Den första nulägeskartläggningen utförs när kommunen har börjat i barnvänlig kommun-modellen och bekantat sig med barnets rättigheter. Senare, när kommunen övergår till nästa två års verksamhetsplaneperiod efter att den beviljats Barnvänlig kommun-erkännande, görs en uppdatering av kartläggningen. När kommunen övergår till en fyra år lång verksamhetsplaneperiod görs kartläggningen av nuläget på nytt i hela dess omfattning.

Med hjälp av kartläggningen av nuläget utvärderar man på vilka delområden barnets rättigheter redan tillgodoses bra och lokaliserar utvecklingsobjekten. Kartläggningen hjälper kommunen att identifiera i synnerhet skuggområden och problem vad gäller tillgodoseendet av barnets rättigheter. Som en del av nulägeskartläggningen hör man barnens och de ungas åsikter om kommunens barnvänlighet. På basis av nulägeskartläggningen bestämmer kommunen vad man bör göra för att barnens rättigheter ska tillgodoses så bra som möjligt i kommunen. På grundval av resultaten av kartläggningen ställer kommunen upp målen för sitt Barnvänlig kommun-utvecklingsarbete och väljer de konkreta åtgärderna till sin verksamhetsplan.

Kartläggningen av nuläget består av två delområden:

  • insamling av barnens åsikter
  • analys av process- och resultatindikatorerna

När man gör kartläggningen av nuläget använder man de material som återfinns i detta avsnitt och kartläggningens uppgifter och resultat lagras i detta avsnitt i den digitala tjänsten.

OBS! Finlands UNICEF förbehåller sig rätt att i sin verksamhet och kommunikation använda de material som lagts till Barnvänlig kommun-digitaltjänsten under detta avsnitt. Finlands UNICEF publicerar dock aldrig en enskild kommuns uppgifter, utan exempelvis generella beskrivningar av barnens åsikter, som gäller kommunernas barnvänlighet och behoven att utveckla den.