Kuva

”Lapsiystävällinen kunta -työ mullistaa koko organisaatiokulttuurin”

Tammelassa lapset ja nuoret otetaan huomioon päätöksenteossa. Kunnanjohtaja Kalle Larsson tapaa kaikki kunnan kasiluokkalaiset vuosittain, ja pienetkin lapset pääsevät kertomaan näkemyksensä uuden koulun suunnitteluun.  

”Emme tienneet, mihin ryhdyimme”, Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson muistelee kunnan alkuaikoja Lapsiystävällinen kunta -mallin toteuttajana muutama vuosi sitten. 

Tammela oli ottanut strategiseksi tavoitteekseen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.  ”Alussa kuvittelin, että lapsiystävällisyys on sivistystoimen ja varhaiskasvatuksen hanke eikä sillä ole tekemistä esimerkiksi hallinnon tai teknisen toimen kanssa. Olin totaalisen väärässä. Lapsiystävällisyys liittyy kunnassa aivan kaikkeen.”

”Alussa kuvittelin, että lapsiystävällisyys on sivistystoimen ja varhaiskasvatuksen hanke eikä sillä ole tekemistä esimerkiksi hallinnon tai teknisen toimen kanssa. Olin totaalisen väärässä.” 

”Lapsiystävällinen kunta -mallin hienous piilee juuri siinä, että se muuttaa kaikkien toimijoiden näkökulman konkreettisesti ja peruuttamattomasti. Kun on kerran oikein kunnolla havainnut lapset ja nuoret, heitä näkee sen jälkeen kaikkialla, ja heidät muistaa kaikessa suunnittelussa ja päätöksenteossa. Ajatustavan muutos mullistaa koko organisaatiokulttuurin”, Larsson sanoo. 

Hän kertoo esimerkin omasta johtamistyöstään: ”Tänään valmisteltiin esimiesinfossa kehityskeskusteluja. Niissä jokainen viranhaltija ja työntekijä pääsee miettimään sitäkin, miten lapset ja nuoret otetaan huomioon juuri hänen työssään.”  

Lapsilta ja nuorilta saa arvokasta tietoa 

Tammelassa halutaan toimia käytännönläheisesti ja välttää ”suuria julistuksia ja hienoja arvokeskusteluja”. Kunnanjohtaja Larsson on ottanut tavakseen tavata kunnan kaikki kasiluokkalaiset, viisi luokkaa, joka vuosi. Hän on huomannut, että nuoret ovat vastuullisia ja tarkkoja oman ympäristönsä havainnoitsijoita. 

”Saan heiltä valtavasti ideoita ja palautetta. He näkevät asioita omassa ympäristössään. Laituri voi olla rikki tai jostain lenkkipolulta on valo sammunut. Hyvä tietää, niin voidaan korjata. Mitään mahdottomia he eivät toivo.” 

”Jo aivan pienet osaavat piirtää, millainen on heidän unelmiensa oppimisympäristö. Kaikki piirrokset ja muut ideat toimitetaan arkkitehdeille, ja ne oikeasti vaikuttavat suunnitelmiin.” 

Lapset ja nuoret ovat mukana myös Tammelan suurinvestoinnissa, uuden yhtenäiskoulun suunnittelussa. ”Jo aivan pienet osaavat piirtää, millainen on heidän unelmiensa oppimisympäristö. Kaikki piirrokset ja muut ideat toimitetaan arkkitehdeille, ja ne oikeasti vaikuttavat suunnitelmiin.” 

Tammela on ollut mukana Lapsiystävällinen kunta -mallissa vuodesta 2016 ja saanut jo kaksi Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta. Kehittämistyö kunnassa jatkuu.

Teksti: Johanna Korhonen
Kuva:  © UNICEF/Sami Kilpiö