Kuva

Hämeenlinnassa Lapsiystävällinen työ on kytketty vahvasti kunnan rakenteisiin, kertoo kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä. Nyt kunnassa halutaan seurata lasten ja nuorten onnellisuutta säännöllisesti.

Hämeenlinna sai ensimmäisenä kuntana Suomessa UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen vuonna 2013.  

”Olemme kytkeneet Lapsiystävällinen kunta -ajatuksen olemassa oleviin rakenteisiimme”, sanoo kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä. ”Parhaillaan rakennamme valtakunnalliseen lapsistrategiaan nivoutuvaa Lapsiystävällinen Hämeenlinna -ohjelmaa. Lapsiystävällisyys on yksi kaupungin strategian kivijaloista.”  

”Sellaisessa kaupungissa, jossa lapset viihtyvät, viihtyvät kaikki."

”Nyt voi sanoa, että Lapsiystävällinen kunta -ajattelu on asettunut ihmisten korvien väliin. Se on ajattelutapa, joka vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon ja viranhaltijoiden työhön.”  

Rimpelä kertoo, että ajattelutavan juurruttamiseen on tarvittu aikaa. ”Herkästi tulee keskustelua, että miksi lapset, miksei yhtä hyvin jokin muu ryhmä. Nämä keskustelut pitää käydä. Käytännön elämässä tasapainoillaan myös esimerkiksi talouden kanssa: miten arvioidaan lapsen etu ja lapsiystävällisyys silloin, kun esimerkiksi kouluverkkoa pitää karsia.”  

”UNICEF on meille arvokas kumppani. Se on auttanut meitä rikastamaan toimintaamme ja tarjonnut kaupungin lapsiystävällisyyden kehittämisessä erittäin merkittävän avun”, Rimpelä sanoo. 

Hämeenlinna on kartoittanut kyselyillä lasten ja nuorten käsityksiä onnellisuudesta.   

”Onnellisuutta tuottavat tavalliset asiat, kuten ystävät, harrastukset, läheiset ihmissuhteet, herkut, hauskuus ja hyvin rullaava arki. Nyt kehitämme mittareita, joilla lasten ja nuorten onnellisuudesta saadaan tietoa säännöllisesti, vuorovuosina kouluterveyskyselyn kanssa, kertoo Lapsiystävällinen Hämeenlinna -ohjelmassa työskentelevä strategiapäällikkö Jari Pekuri.

”Vaikka olemme tehneet Lapsiystävällinen kunta -työtä jo pitkään, UNICEF tuo edelleen meille uusia näkökulmia. 

Onnellisuusmittareilla tutkitaan ihmissuhteita, osallisuutta, oppimista sekä terveyttä ja turvallisuutta. 

”Vaikka olemme tehneet Lapsiystävällinen kunta -työtä jo pitkään, UNICEF tuo edelleen meille uusia näkökulmia. Se auttaa palautteellaan meitä huomaamaan asioita, joita emme ehkä itse tulisi ajatelleeksi. UNICEF on meille hyvin positiivinen sparraaja", Pekuri sanoo. 

Strategiajohtaja Rimpelä on tyytyväinen siihen, että Hämeenlinnan perheystävällisyys on noussut esiin muiden kuntien asukkaille tehdyssä tunnettuuskyselyssä. ”Lasten ja nuorten onnellisuus on meille tärkeä tavoite koko kunnan elinvoiman kannalta.”   

”Sellaisessa kaupungissa, jossa lapset viihtyvät, viihtyvät kaikki", Rimpelä toteaa.

Teksti: Johanna Korhonen
Kuva: Hämeenlinnan strategiajohtaja Markku Rimpelä uskoo, että Lapsiystävällinen kunta on kaikille asukkaille hyvä kunta. © UNICEF, Riku Hasari

Katso myös Hämeenlinnan kaupungin tuottama video, jossa kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kertoo Hämeenlinnan Lapsiystävällinen kunta -työstä.