Bild

Hur ska man välja målsättningar och åtgärder?

Verksamhetsplanens målsättningar väljs på grundval av resultaten av kartläggningen av nuläget eller dess uppdatering. Man väljer fem målsättningar för alla cykler med beaktande av instruktionerna nedan.  

Nät ni behandlade kartläggningen av nuläget, identifierade ni de indikatorer som fick de sämsta resultaten. Välj nu av de här  processindikatorerna som fick de sämsta resultaten tre eller fyra sådana, som ni vill ta som målsättningar för ert utvecklingsarbete. Utformningarna av indikatorerna fungerar som sådana som målsättningar.

Kom ihåg att man av vart och ett Barnvänlig kommun-tema ska välja en målsättning som en del av kommunens utvecklingsarbete. Temana är barnets rättigheter i de kommunala strukturerna, likabehandling, barnets bästa, rätt till liv och utveckling samt delaktighet. Samma målsättningar kan fortsätta i flera cykler, bara man dessutom följer de nedan beskrivna instruktionerna.

Ni kan som målsättningar i verksamhetsplanen välja bara sådana mål och åtgärder, som man kan påverka i kommunen. Indikatorer som vilar på välfärdsområdets ansvar kan väljas till verksamhetsplanen bara om välfärdsområdet förbinder sig till gemensamt utvecklingsarbete. 

Noggrannare instruktioner för de olika verksamhetsplaneperioderna:

Målsättningarna är i alla verksamhetsplaneperioder minst fem, men i synnerhet när ni övergår till fyra års cykler lönar det sig att bedöma om exempelvis sju målsättningar skulle vara ett riktigare antal.

Image

I den första verksamhetsplaneperioden på ungefär två år kommer sammanlagt tre (eller fyra om ni så önskar) målsättningar direkt från processindikatorerna. Utformningen av målsättningarna sammanfaller helt med den valda indikatorn (indikatorn = målsättningen). Målsättningen ska väljas från avsnittet Barnets rättigheter i de kommunala strukturerna och från två andra teman. Den fjärde målsättningen grundar sig på de åsikter av barnen som man hört vid kartläggningen av nuläget. Den femte målsättningen kan ni välja fritt efter eget gottfinnande. Instruktioner och tips för att bygga upp verksamhetsplanen för den första verksamhetsplaneperioden finns också i detta PDF-dokument.

Image

I den tredje verksamhetsplaneperioden (4 år) väljs det sista, ännu obehandlade temat som en del av målsättningarna i verksamhetsplanen. Av målsättningarna är minst tre eller fyra härledda direkt av processindikatorerna. En av era målsättningar har sitt ursprung i barnens åsikter, och de återstående två eller tre målsättningarna har ni valt efter eget gottfinnande.

Image

I den andra verksamhetsplaneperioden (2 år) väljs minst ett nytt tema utgående från den redan tidigare utförda kartläggningen av nuläget. Utvärdera om de processindikatorer som vid den senaste kartläggningen av nuläget var på en svag nivå fortfarande är på svag nivå. Tre eller fyra målsättningar kommer fortfarande direkt från processindikatorerna. En av målsättningarna baserar sig fortfarande på barnens åsikter, och en har ni om ni så önskat valt fritt.

Image

Från den fjärde verksamhetsplaneperioden (4 år) framåt får kommunen fritt välja alla målsättningar eller fortsätta att utveckla de tidigare målsättningarna. Alla målsättningar baserar sig alltid på den senaste kartläggningen av nuläget.

Kommunen bestämmer fritt sina egna tilläggsmålsättningar

Kommunens fritt valda målsättning kan exempelvis sammanhänga med hur främjandet av barnets rättigheter integreras med kommunens projektarbete, kommunstrategi eller program.

Kommunen kan om den så önskar fritt lägga till även övriga egna målsättningar till verksamhetsplanen. Som lokala aktörer vet ni hurdana åtgärder som utöver de som ingår i modellen bäst skulle betjäna förverkligandet av barnens och de ungas rättigheter i just er kommun.